3 september 2010

Google Analytics 1








8 tips om Google Analytics beter te benutten

Hoe kun jij meer uit jouw bestaande Google Analytics account halen? Tijdens GAUC 2010, de eerste Google Analytics User Conference van Nederland die afgelopen april in Amsterdam plaatsvond, werden veel interessante inzichten naar voren gebracht. Hieronder een achttal tips, hieruit geselecteerd, om Google Analytics beter en uitgebreider in te zetten en zo meer rendement te halen uit uw online activiteiten.

OMA's tips voor betere ROI door inzet Google Analytics:

1) De dingen afzonderlijk inzichtelijk maken met profielen


Het aanmaken van extra profielen in Google Analytics kan erg nuttig zijn om bepaalde zaken afzonderlijk inzichtelijk te maken met behulp van filters. Voorbeelden hiervan zijn het afzonderlijk inzichtelijk maken van het “Werken bij” gedeelte op je website, het inzichtelijk maken van verkeer via een specifieke bron, of het websiteverkeer per land.


2) Website resultaten bekijken van afzonderlijke segmenten


Met de Geavanceerde segmenten functie in Google Analytics kun je websiteresultaten bekijken voor een afzonderlijk segment. Bijvoorbeeld van ‘Verkeer via Zoekmachines’, ‘Betaald verkeer’ of ‘Terugkerende bezoekers’. Een segment kan ook worden gebaseerd op een bezoekersactie, bijvoorbeeld bezoekers van een bepaalde pagina op de website. Met het toegepaste segment kun je vervolgens de resultaten van het bezoek via het betreffende segment inzichtelijk maken. Het grote voordeel van deze functie is dat deze met terugwerkende kracht werkt, wat bij gefilterde profielen niet het geval is.


3) Op maat gemaakte rapporten


Google Analytics toont standaard vele rapporten en data maar misschien dat je net naar iets anders op zoek was of de data liever op een andere manier gepresenteerd ziet. In vele gevallen is dit op te vangen via de functie “Aangepaste rapporten”, via deze functie kun je data inzichtelijk maken op de door jouw gewenste manier. Een goed voorbeeld is het inzichtelijk maken van absolute aantallen; in veel rapporten toont Google Analytics enkel relatieve aantallen (in procenten).


4) Het meten van je interne zoekmachine


Veel websites bevatten een zoekmachine waarmee de inhoud van de betreffende website kan worden doorzocht. In veel gevallen is het mogelijk het gebruik van deze zoekmachine door te meten in Google Analytics. Het is vervolgens inzichtelijk hoe deze zoekmachine wordt gebruikt (o.a. welke gebruikte woorden) waaruit weer conclusies kunnen worden getrokken om de website te verbeteren en/of aan te passen.


5) Inzicht krijgen in omzet per product(groep)


Wanneer je een webshop hebt is het raadzaam om gebruik te maken van de e-commerce module in Google Analytics. Deze e-commerce module moet worden geactiveerd in Google Analytics en er moeten wijzigingen worden aangebracht in de meting van de bestelprocedure op de website. Wanneer je dit beide hebt gedaan, verschijnt er een extra menu-item ‘e-commerce’ op je Google Analytics dashboard. De e-commerce module geeft per onderdeel (o.a. verkeersbronnen en zoekwoorden) inzicht in omzet, transacties, de gemiddelde waarde per transactie, conversiepercentage en de waarde per bezoek. Op deze manier kun je je marketingkanalen sturen gebaseerd op omzet en transacties.


6) Advertentieuitingen analyseren? Maak gebruik van Analytics parameters


Met behulp van extra parameters in een URL is het onder andere mogelijk om in Google Analytics een onderscheid te maken tussen advertentie-uitingen. Zo kun je bijvoorbeeld analyseren of banner X het beter heeft gedaan dan banner Y, zowel qua kwaliteit per bezoekers als rendement (conversie).


7) Virtual pageviews in Google Analytics


Met behulp van zogenaamde Virtual Pageviews is het mogelijk om in Google Analytics bepaalde zaken meetbaar te maken, die standaard niet worden doorgemeten. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk downloads van documenten en externe links inzichtelijk te maken. Deze worden vervolgens weergegeven als Paginaweergave in Google Analytics. Bijkomend voordeel is dat deze vervolgens als doelconversie kunnen worden ingesteld.


8) Maak gebruik van Event tracking in Google Analytics


Met behulp van Event tracking is het mogelijk om in Google Analytics bepaalde handelingen op de website gecategoriseerd inzichtelijk te maken. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om voor video’s op je website inzichtelijk te maken hoe vaak deze is gestart, hoe vaak deze tot 50% is bekeken, en hoe vaak deze 100% is bekeken.

Kortom, er zijn zeer veel geavanceerde mogelijkheden naast de bekende standaard mogelijkheden binnen Google Analytics. Door hiervan gebruik te maken krijg je meer inzichten en kun je beter sturen op conversie en rendement. Wil je daar hulp bij, dan mag je altijd contact opnemen met OMA


Bronnen: Google, OMA, MarketingFacts en GAUC 2010

1 opmerking:

  1. Goed stukje oma!

    In eerste instantie vind ik de setup wel lastig van bovenstaande zaken maar het inzicht dat je ervoor terugkrijgt is de moeite meer dan waard :)

    BeantwoordenVerwijderen